Kalle Urheim kommer til Tråante 2017 med fullt band og korister. Foto: Samisk Musikkfestival / Aslak Anders Skum.

Konsert med Kalle Urheim

Man 6. Feb 15.30 - 16.00

Torvet i Trondheim (Kart)

Åpent arrangement

Kalle Urheims musikalske storprosjekt «Ruodjo» til Tråante 2017.

«Jeg har slått opp min musikalske låvdagoahte (lávvo) og laget et leirbål folk kan varme seg på og serverer lyden av fjord og fjell», sier den lulesamiske artisten Kalle Urheim.

Kalle Urheim, fra Divtasvuodna/Tysfjord er en kulturoperatør, poet, komponist, låtskriver og sanger, som har studert ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Han komponerer musikk basert på lulesamiske joike- og sangtradisjoner, på samisk, norsk og engelsk. Han deltok i Samisk Grand Prix i 2015 og ble folkets favoritt med låta «Idjasuojvvan / Nattskyggen».

Under Tråante 2017 presenterer han, med fullt band, utdrag fra debutalbumet «Ruodjo / The sacred breath from the Tundra», som kom ut 1. august 2016, og er produsert av Svein Schultz. En av hans musikalske gjester er den Trondheim-baserte trompetisten Hildegunn Øiseth.

Hans konserter har fått strålende mottakelse i media så vel som blant publikum høsten 2016. Bl.a. fikk han tre 6'ere, i tre ulike anmeldelser for sin releasekonsert under Hamsundagene 2016. Han var ukas artist i uke 41 høsten 2016 hos NRK Nordland og vinteren 2017 legger han ut på turné i Nord-Sverige og Nord-Norge.
Vinteren/våren 2017 gir han også ut nye egne låter.

Albumet er innenfor sjangeren ballader, rock, jazz og samisk åndelighet i vid forstand. Denne urfolksmusikken, der den lulesamiske formen for joik (vuolle) og salmetradisjonen fra lulesamisk område, med røtter langt tilbake i tid, blandes og gis et nytt uttrykk.

5 av låtene på albumet er genuine lulesamiske salmetekster og melodier. Disse eksisterer ikke andre plasser i verden og er aldri tidligere arrangert og utgitt. I tillegg inneholder plata egne låter . Alle låtene er ikledd ny musikalsk drakt, med moderne rytmer og klanger.

«Jeg formidler masse energi og glede, også i melankolske vendinger. Og velger å strekke meg etter lyset for å løfte mennesker med kjærligheten som kompass. Alle mennesker har fra tid til annen behov for en ny start, og derfor heter første låt på albumet beskrivende nok «Jielagis idja (norsk: Stjerneklar natt)/ New beginning»», sier Kalle Urheim.