Illustrasjonsbilde. Foto: Jarle Hagen.

Fra Kautokeino til Kalvskinnet

Søn 5. Feb 19.00 - 20.15

Frostating lagmannsretts gamle rettssal på Kalvsk. (Kart)

kr220,- (Kjøp billetter)

Et kammerspill om en samisk kvinneskjebne på Trondhjems Tugthus.

Elen Aslakdatter Skum er bare 18 år gammel når hun gifter seg med sin Mathis Hætta i Kautokeino kirke. Noen år senere har hun født 5 barn, og begravet 4 av dem, samtidig som Mathis deler skjebne med mange andre samer og alkoholiseres mer og mer i den velstående handelsmannens krambu.

Sommeren 1851 - året før det store Kautokeino-opprøret finner sted, har Mathis og flere andre i Kautokeino menighet klart å frigjøre seg fra spritens åk, takket være forkynnelsen til den karismatiske svenske presten Lars Levi Laestadius. 

Sammen med flere andre unge samer i menighetsgruppen «De Vakte» protesterer de mot de svensk-norske myndighetenes undertrykking av samene. I juli dette året går de til protest aksjon i Skjervøy kirke, og staten gjennomfører et rettsoppgjør som konfiskerer alle reinsdyrene til Elen og Mathis og dermed deres livsgrunnlag. I tillegg dømmes de begge til fengselsstraff.

Elen innfinner seg ikke til soning, og blir etterlyst. Hun jages av politisoldater rundt på vidda, men beskyttes av sine trosfeller, og et martyrium vokser fram rundt henne og hennes siste gjenlevende barn, lille Aslak. Hun får tilnavnet Jomfru Marja, og de bibelske parallellene til hennes flukt er mange.

Høsten 1852 blir presset for stort for "De Vakte", som har levd med politiet i hælene i nesten et år. Den 8. november drar de til Kautokeino for å gjennomføre en aksjon – et endelig oppgjør med maktpersonenes undertrykking. Dette blir et blodig gisseldrama som fortsatt skaper sterke følelser. Tre dømmes til døden. Elens svoger Aslak blir halshugget sammen med Mons Somby, mens Elen’s dødsstraff omgjøres til livslangt straffarbeid.

Sammen med flere kvinner sendes Elen til Trondhjems Tugthus som lå på Kalvskinnet i Trondheim. Alle menn sonet på Akershus festning.

Sjelesørger for straffangene er Hospitalspresten Frederik Storm. Han blir dypt fasinert av den sterke unge Elen, og deres møter danner utgangspunktet for vårt kammerspill. Elen er ifølge protokoller og notater sterkt deprimert og avvisende mot presten, men etterhvert skriver han om god kontakt dem imellom. Han må søke i alt 3 ganger om benådning for henne før hun 13 år senere kan reise hjem, som den siste av alle medvirkende i Kautokeino-opprøret.

Møtene mellom disse to fant sted i Tugthusets kirkerom, i dag Lagmannsrettssalen på Kalvskinnet.

Hva skjedde under deres samtaler som hindret henne i å gi opp? Var det tankene på de 4 barnegravene på Kautokeino kirkegård, og den ene sønnen som ventet på henne der oppe?

Dette får vi aldri vite, men med fantasien, musikken og teatrets virkemidler er vårt mål at forestillingen levendegjør et indre drama som balanserer på liv og død.

FORESTILLINGSINFO

Forestillingens lengde : Ca 75 minutter, inkl. introduksjon.

Musikk : Terje Bjørklund
Musikalsk konsulent : Frode Fjellheim

Tekst og regi : Marit Selfjord

I rollene :
Elen : Anna Sundström Otervik
Frederik : Per Vollestad

Musikere : Trio Luna - Trondheim Symfoniorkester
Fløyte : Annika Nordström
Bratsj : Jan Petter Hilstad
Harpe : Ruth Potter

Lyd : Harald Soltvedt
Lys : Sune Schjelderup

Scenografi og kostyme : Toril Skipnes
Samisk kostyme : Eiva Marita Sara

Samisk fagkonsulent: Kristin Sara
Tegnspråkstolking av introduksjon: Kristin Sara

Prosjekteier: NTNU Vitenskapsmuseet, Utstillings- og publikumsseksjonen v/formidlingssjef Randi Wenche Haugen