Svante Henrysson, Riddu 2011. Foto: Ørjan Bertelsen

Vidderna inom mig

Tir 7. Feb 20.00 - 21.30

Nidarosdomen (Kart)

kr350,- (Kjøp billetter)

Fylkeskommunene i Nordland, Troms og Finnmark ved Landsdelsmusikerne i Nord-Norge presenterer Vidderna inom mig – et samisk oratorium i 14 satser av Svante Henryson.

Svante Henryson har komponert verket over tekstene fra diktsamlingen Lávlo vizar biellocizaš (Syng kvitre blåstrupe) av den samiske multikunstneren Nils Aslak Valkeapää, kjent som Áillohaš. Han er av mange sett på som den samiske kulturens mest fremtredende utøver. Han jobbet både som forfatter, poet, billedkunstner, komponist, skuespiller og joiker. Valkeapää vant også en rekke priser for sitt arbeid, bl.a. Nordisk råds litteraturpris 1991 og Prix Italia-prisen i 1993 for sin Bird Symphony.
 
Vidderna inom mig er skrevet for blandet kor, barnekor, forteller, joik, solo cello og orkester bestående av Landsdelsmusikerne i Nord-Norge med rytmisk forsterking. Urpremieren av verket fant sted den 21. juli 2011 på urfolksfestivalen Riddu Riđđu som et resultat av Svante Henrysons tid som "Artist in Residence" hos landsdelsmusikerordningen.
 
Til markeringen i 2017 vil verket fremstå i ny drakt. I tillegg til resitasjonen av Valkeapääs tekster ved Berit Alette Mienna, er det også skrevet inn joik framført av Johan Anders Bær.
 
 
Svante Henryson
Svante Henryson vokste opp i Umeå der han begynte sin musikerkarriere som rockebassist og jazz-kontrabassist. Etter studiene ved bl.a. Musikkakademiet i Praha, ble han tidenes yngste solobassist i Oslo Filharmonien. Han gjorde deretter ett musikalsk skifte og ble elbassist for hardrockgitaristen Yngwie Malmsteen i USA. I senere år har hovedinstrumentet igjen vært cello. Både som komponist og improvisasjonsmusiker beveger han seg gjennom et usedvanlig stort musikalsk spektrum. I 2010 mottok han Årets kunstmusikkpris i Sverige for sin Sonat för soloviolin, og i 2015 ble han mottaker av Nordisk Råds Musikkpris. Svante Henryson er medlem av Kungliga Musikaliska Akademien. Samarbeidet med Landsdelsmusikerordningen i Nord-Norge startet i 2010 da han blant 40 internasjonale artister ble utvalgt til et «Artist in Residens» opphold i Nord-Norge. Deler av høsten 2010 ble tilbragt i Manndalen og Lásságammi hvor han lot han seg inspirere av den sjøsamiske kulturen, og av tekstene til den samiske artisten Nils-Aslak Valkeapää. Resultatet av hans «reise» er verket Vidderna inom mig.