Mange ønsker et minne fra jubileet Tråante 2017, og det er produsert flotte jublieumsprodukter i samarbeid med Juhls sølvsmie, Posten og Hadeland Glassverk. Fylkeskommunen har bidratt med oversetting av fem bøker og en lydbok, og det blir lansert en sirkulasjonsmynt 7. februar.

Jubileumssølje for Tråante 2017 – fra Juhls

Søljen skal gjenspeile det store geografiske området som Sápmi strekker seg over. Fra nord til sør, vest til øst – fire himmelretninger, fire land – ett folk. Det er flaggets fire farger og lavvoen som går igjen i motivet, slik også Tråante 2017 logoen tar sitt utgangspunkt i lavvoen og fargene.

Søljen finnes i to varianter, med spisse bladløv – mye brukt i sørsamisk område, og runde vanlige sølje løv. Slik vil den passe uansett kofte, område og til og med på en genser om det skulle være ønskelig. Den skal favne alle.

Les mer på Juhls egne nettsider

Jubileumsfrimerker for Tråante 2017

To nye frimerker lanseres 6. februar. Den samiske kunstneren Astrid Båhl har utformet frimerkene. Båhl er også kunstneren bak det samiske flagget. Begge frimerkene viser det samiske flagget. På det ene er det også en stilisert tegning av Sametingsbygningen. Det andre frimerket viser et bilde av Elsa Laula Renberg, forkjemper for samiske rettigheter. Dette er første gang landsnavnet Norge står på samisk på norske frimerker.

Les mer på Postens nettsider

Jubileumsvase  for Tråante 2017 – fra Hadeland Glassverk

Hadeland Glassverk har lansert en praktfull jubileumsvase med tjaalehtjimmie/samisk ornamentikk utformet av kunstneren Maja Hilma Dunfjeld (f.1947). Maja Hilma har doktorgrad i duodji og kunsthistorie fra Universitetet i Tromsø. Selve vasen er designet av Maud Gj. Bugge.

Jubileumsbok for Tråante 2017 – Sørsamisk barnebok fra Trondheim

Selveste jubileumsboka er den lille peke- og myldreboka «Iehtseles Tråante» eller « Tråante». Her kan du møte bymiljøene og severdighetene i Trondheim, med mer eller mindre troverdige replikker fra byens og regionens kjendiser. «Saarnoeh, maanatjoejkeme?» er den sørsamiske oversettelsen av «Si mæ, e det barneskirenn?».

Tora Marie Norborgs pekemyldrebok «Æ elske Trondhjæm» fra 2014 inngår opprinnelig i Figenschou forlags serie med norske bymyldrebøker. Ellen Bull Jonassen har oversatt.

Sirkulasjonsmynt for Tråante 2017

Norges Bank skal utgi en 20-krone sirkulasjonsmynt med spesialpreg for å markere 100-årsjubileet. Motivet «Vekselvirkning» skal prege jubileumsmynten i 2017. Den samiske kunstneren Annelise Josefsen har hentet ideen fra samisk mytologi, og motivet er ment å symbolisere samspillet mellom ulike krefter. Lansering av sirkulasjonsmynt skjer på Scandic Nidelven, tirsdag 7. februar kl 11.

Kjøpes i Olavshallen, hos Saemien Sijte

De fleste jubileumsproduktene er nå i salg i Olavshallen, hos Saemien Sijte.

Åpningstider for butikken Saemien Sijte og utstillingene gjennom jubileumsuka (6.-11. februar)
Mandag: Kl 16-20
Tirsdag–fredag: Kl 10–18
Lørdag: Kl 10–16

Jubileumsboka «Iehtseles Tråante» eller «Tråante», peke- og myldrebok om Trondheim.